Բժշկական գիտությունների դոկտոր, էնդոկրինոլոգ Զուհրա Պավլովան մեկնաբանել է ճապոնացի գիտնականների կատարած նոր լայնածավալ հետազոտության արդյունքները։ Մասնավորապես, պարզվել է, որ ածխաջրերի և ճարպերի անհավասարակշռությունը կարող է հանգեցնել քաղցկեղի և վաղաժամ մահվան:
Ռիսկի գործոնները, ինչպես ցույց է տվել հետազոտությունը, տղամարդկանց սննդակարգում չափից շատ ճարպն է (կամ հակառակը՝ անբավարարությունը)՝ ածխաջրերի պակասի ֆոնին։ Այս մասին նյութը հրապարակվել է The Journal of Nutrion-ում։
«Տղամարդիկ, ովքեր սպառում էին իրենց էներգիայի 40%-ից պակաս ածխաջրերից, ունեին բոլոր պատճառներից (բայց հատկապես քաղցկեղից) վաղաժամ մահվան ռիսկը: Ածխաջրերի տեսակը նշանակություն չունի։ Այսինքն՝ քիչ ածխաջրեր են կերել։ Այնուամենայնիվ, ձեզ պետք է հավասարակշռություն սնուցման մեջ», — գրել է Պավլովան իր Telegram ալիքում ճապոնական ուսումնասիրության մասին:
Հետազոտության ընթացքում փորձագետները գնահատել են 35-ից 69 տարեկան մոտ 35 հազար տղամարդկանց և մոտ 46 հազար կանանց տվյալները։