Առաջին հերթին անքնություն կարող են հրահրել այն ապրանքները, որոնք պարունակում են խթանիչներ, հատկապես կոֆեին։ Էնդոկրինոլոգ, դիետոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Օքսանա Միխալեւան պատմել է, թե որ մթերքները կարող են հանգեցնել քնի հետ կապված խնդիրների։
Ըստ նրա՝ դրանք են՝ սուրճ, թունդ թեյ, շոկոլադ։ Կոֆեինը խթանում է ուղեղի ադենոզինի ընկալիչները և առաջացնում է զգոնության և էներգիայի զգացում, ինչը կարող է դժվարացնել քունը:
«Ճարպոտ ուտեստներն ընթրիքին (յուղոտ միս, արագ սնունդ, ճարպային սոուսներով ուտեստներ, տապակած մթերքներ) երկարաժամկետ ծանրաբեռնում են աղեստամոքսային տրակտը՝ խթանելով նրա աշխատանքը։ Բացի դրանից, դրանք կարող են առաջացնել որովայնի շրջանում անհանգստություն, սրտխառնոց, ծանրություն աջ հիպոքոնդրիումում, ինչը, բնականաբար, չի նպաստում առողջ քնին»,- ըստ shantnews-ի՝ հավելել է էնդոկրինոլոգը։
Նաև, ըստ նրա, դա քնելուց առաջ մեծ քանակությամբ սպիտակուցային սնունդ է, որը երկար ժամանակ խթանում է մարսողությունը, ծանրություն է առաջացնում ստամոքսում, խանգարում քունը։
«Վերջին ճաշի համար առաջարկվող ժամանակը քնելուց ոչ ուշ, քան 2-3 ժամ առաջ է։ Ավելի ուշ կարող է դժվարացնել քունը մարսողության ակտիվության և հորմոնների արտադրության պատճառով, որոնք անհրաժեշտ են աղեստամոքսային տրակտի կարգավորման և սննդանյութերի (ինսուլին, գլյուկագոնման պեպտիդ) կլանման համար»,- ընդգծել է Միխալևան։