Առողջապահության մասնագետները խորհուրդ են տալիս չլվանալ հավը եփելուց առաջ, քանի որ այն կարող է տարածել վնասակար բակտերիաներ։ Բայց նրանց համար, ովքեր դեռ նախընտրում են դա անել, նշված են այս գործընթացն ավելի անվտանգ դարձնելու ուղիները: Շատ խոհարարներ շարունակում են հում հավը լվանալ, չնայած այս նախազգուշացմանը, և կա գիտական ​​ուսումնասիրությունների պակաս, որոնք գնահատում են մանրէների փոխանցման աստիճանը լակի կաթիլների միջոցով:

 

Գիտնականները նաև հայտնաբերել և ստեղծել են հավի վրա առկա բակտերիաների ֆիլոգենետիկ ծառ և բակտերիաներ, որոնք տեղափոխվում էին շաղ տալով: Թեև սննդի միջոցով փոխանցվող պաթոգենները չեն հայտնաբերվել, նրանք նշում են, որ այս կաթիլների միջոցով հավի մակերևույթից փոխանցվել են նույն սեռի ախտածին օրգանիզմները:

Հում հավը կարող է վարակվել սալմոնելայով և այլ բակտերիաներով, որոնք առաջացնում են սննդային հիվանդություններ: Նույնիսկ աննշան շաղ տալը կարող է աղտոտել լվացարանը մանրէներով, որոնք կարող են տարածվել այլ մթերքների և ձեռքերի հետ շփման արդյունքում:



 

Հետազոտողները ցույց են տվել, որ ծորակի բարձրությունը, հոսքի տեսակը և մակերեսի կարծրությունը բոլորն էլ դեր են խաղում լակի բարձրության և տարածության վրա: Օգտագործելով բարձր արագությամբ պատկերներ՝ ցողման պատճառները ուսումնասիրելու համար, նրանք պարզեցին, որ ծորակի բարձրության բարձրացումը հանգեցնում է հոսքի անկայունության, ինչը կարող է մեծացնել ցողումը: 

Բացի այդ, փափուկ նյութերի ցողումը, ինչպիսին է հավի միսը, կարող է մակերևույթի վրա առաջացնել շերտեր, ինչը հանգեցնում է հոսքի պայմաններում ցողելու, որը չի ցողում կոր կոշտ մակերեսի վրա:

«Մենք եզրակացրինք, որ հում հավը լվանալը առաջացնում է պաթոգենների փոխանցման և կաթիլների խաչաձև աղտոտման վտանգ, և որ լվացքի պայմանների փոփոխությունը կարող է մեծացնել կամ նվազեցնել ցողելու վտանգը», - ասում է Պրահայի Քիմիայի և տեխնոլոգիայի համալսարանի հետազոտող դոկտոր Չլումսկին: