Article image
Պատահմամբ բորբոսնաց հաց եմ կերել և տեսեք ինչ է տեղի ունեցել ինձ հետ

Սննդի բորբոսը անախորժելի տեսարան է, իսկ բորբոսած մթերքներ ուտելը առողջության համար վտանգ է ներկայացնում: Բորբոսնը կարող է առաջացնել սննդային թունավորումներ, ալերգիա, վատթարացնել քրոնիկական հիվանդությունների ընթացքը։

Բորբոսը առաջանում է ցանկացած մթերքի վրա՝ հաց, կաթ և մածուն, բանջարեղեն և մրգեր, միս և նույնիսկ պահածոներ: Բորբոսնած մթերքների օգտագործումը կարող է հանգեցնել լուրջ առողջական խնդիրների. չափավոր և ծանր թունավորումներ; ալերգիկ ռեակցիաներ; աղիքներ ներթափանցող բակտերիաների պատճառով մարսողության խանգարում; փսխում գլխապտույտ և սրտխառնոց; սուր և կտրող ցավ որովայնում; լյարդի անդառնալի կամ անբուժելի վնաս; մակաբույծ վարակ.

 

Փտած և բորբոսնած սնունդը պարունակում է հիվանդություն առաջացնող բակտերիաներ և թունավոր նյութեր, որոնք կարող են առաջացնել սննդային թունավորումներ: Ժամկետանց արտադրանքներում կարող են ակտիվանալ սալմոնելոզի հարուցիչները՝ շատ տհաճ հիվանդություն՝ բազմաթիվ կողմնակի ազդեցություններով։   Տոքսիններով թունավորում Փչացած կաթնամթերքը, միսը և տնական պահածոները պարունակում են Clostridium botulinum toxin, որը հրահրում է բոտուլիզմ՝ սուր թունավոր-վարակիչ հիվանդություն։ Բորբոսնած մթերքները խորապես ազդում են սնկից, ուստի բանջարեղենից, մրգերից, պանրից կամ հացից փչացած մասերը կտրելը չի ​​պաշտպանի թունավորման վտանգից։  

Ստամոքսի, երիկամների և այլ օրգանների աշխատանքի խանգարումներ Բորբոսին երկարատև ազդեցությունը կարող է հանգեցնել ստամոքսի ներքին արյունահոսության և երիկամների, լյարդի և թոքերի հետ կապված խնդիրների:   Որոշ բանջարեղեն վտանգավոր են ոչ միայն այն ժամանակ, երբ սկսում են փչանալ։ Դրանցից շատերին, ընդհանուր առմամբ, խորհուրդ չի տրվում ուտել հում վիճակում՝ անկախ նրանից, թե որքան թարմ են դրանք: Նման բանջարեղենի մասին մենք խոսեցինք նյութում:

Նշում եմ, որ բորբոսածին բակտերիաները ջերմային մշակման ժամանակ չեն մահանում, իսկ միկոտոքսինների որոշ տեսակներ, ընդհակառակը, աճում են տաք միջավայրում։ Այսպիսով, մի փորձեք սննդամթերքը փրկել մի փոքր բորբոսով կամ բորբոսի նշաններով: Օրինակ՝ միսն ու ձուկը մակաբույծների բազմաթիվ տեսակների, հատկապես հելմինտների զարգացման ու վերարտադրության համար ամենանպաստավոր մթերքներն են։ Արտադրանքը եփելիս կամ տապակելիս ամենավտանգավոր և համառ ախտածինները չեն մահանում և օրգանիզմ են մտնում սննդի հետ միասին։

 

Բորբոսը արտադրում է թունավոր միկոտոքսիններ, որոնք հիմնականում զարգանում են բանջարեղենի և մրգերի վրա: Մարդու մարմնում հայտնվելով՝ դրանք կարող են առաջացնել մի շարք հիվանդություններ՝ և՛ քրոնիկ, և՛ համեմատաբար արագ զարգացող, մինչդեռ մահացու: Mycotoxin deoxynivalenol-ը ազդում է լյարդի, ինչպես նաև ստամոքսի լորձաթաղանթի վրա: Լինելով իմունոպրեսանտ՝ այն կարող է երիկամների վնաս պատճառել:   Եգիպտացորենը, վարսակը, գարին, ընկույզը, բանանը և սև պղպեղը ենթարկվում են զեարալենոնի ազդեցությանը։ Այս միկոտոքսինը առաջացնում է կաթնագեղձերի և սեռական հորմոնների հիվանդություններ, քանի որ այն գործում է էստրոգեն հորմոնի նման:

  Բոլոր բորբոսները առողջության համար վտանգ են ներկայացնում, բացառությամբ ազնիվ բորբոսների, օգտակար սնկերի Penicillium և Botrytis cinerea մշակույթները, որոնք համ են հաղորդում պանիրներին, սալյամին, գինին և այլ մթերքներին: Այս տեսակի բորբոսները նորմալացնում են աղիների աշխատանքը և նվազեցնում սրտանոթային պաթոլոգիաների առաջացման վտանգը, կատարում են սննդի բնական կոնսերվանտի գործառույթ:   Մի փորձեք փրկել փչացած ապրանքը, նույնիսկ եթե բորբոսը նոր է հայտնվել։ Շնորհիվ իր միկրոսկոպիկ չափի, բորբոսը սպորներ է տարածում ամբողջ արտադրանքի մեջ՝ ներթափանցելով հացի կամ բանջարեղենի խորքը, իսկ կանաչ կղզիները միայն գերաճած գաղութների տեսանելի տարածքներն են:

Երբեք մի տվեք երեխաներին ժամկետանց սնունդ. Շատ մեծ է թունավորման, թունավորման համախտանիշի և նույնիսկ մահվան վտանգը։