Ձուն ամենաառողջ մթերքներից է, ուստի այն պետք է լինի երեխաների և մեծահասակների սննդակարգում։ Ասել է սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան «Երեկոյան Մոսկվայի» հետ զրույցում։

 

Նա բացահայտել է ձու պատրաստելու ամենաառողջ տարբերակը։

Սոլոմատինան նշել է, որ ձուն հարուստ է առանցքային ամինաթթուներով, դեղնուցը պարունակում է վիտամիններ A, E, D, կարոտինոիդներ, խոլին և լեցիտին: Բացի այդ, ձվի սպիտակուցը հեշտությամբ մարսվում է, նույնիսկ ավելի լավ, քան հավի կամ տավարի մսից: «Ամենաառողջ ձվերը փոքր պարկի մեջ խաշած ձվերն են, երբ սպիտակուցը խաշած է, իսկ դեղնուցը՝ կիսահեղուկ»,- ընդգծել է Սոլոմատինան։

Մասնագետն առողջարար է գնահատել նաեւ բանջարեղենով ձվածեղը. Ըստ նրա՝ նախաճաշին նման ուտեստը ֆիզիկական ուժ կհաղորդի, կսնուցի ուղեղն ու երկար ժամանակ կթուլացնի քաղցը։

 

Սոլոմատինան նաև նշել է, որ ամեն օր կարելի է մեկ կամ երկու ձու ուտել, սակայն որոշ մարդիկ պետք է զգույշ լինեն։ Նա զգուշացրել է, որ եթե դուք ունեք բարձր խոլեստերին կամ աթերոսկլերոզի վտանգի տակ եք, ձվի օգտագործումը պետք է կրճատվի շաբաթական երկու ձվի:

 

«Եթե ​​ունեք հոդատապ կամ երիկամների քարեր, ապա պետք է ուտել միայն դեղնուցը»,- հավելել է սննդաբանը։

Եզրափակելով՝ մասնագետը հորդորել է ձվերը պատշաճ ջերմային մշակել, քանի որ դրանք կարող են վարակվել սալմոնելոզով։