Մրգերը, անշուշտ, շատ առողջարար են, բայց ոչ բոլոր մարդկանց համար, Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում ասել է սննդաբան Դարիա Ռուսանովան։
Փորձագետի կարծիքով՝ նույնիսկ ծանոթ խնձորներն ու տանձը կարող են վտանգ ներկայացնել։ Նվազագույն մրգերի պարունակությամբ դիետան պետք է հետևեն հրգռված աղիքի համախտանիշով տառապող մարդիկ: Խոսքը դյուրագրգիռ աղիների համախտանիշի մասին է, պարզաբանել է սննդաբանը։ Ամենից հաճախ այս հիվանդությունը հանդիպում է կանանց մոտ, նշել է մասնագետը։
Երբ հիվանդությունը սրվում է, ի հայտ են գալիս ոչ ամենահաճելի ախտանշանները՝ որովայնի ցավեր, մշտական փքվածություն, աղիների աննորմալ աշխատանք։ Նույնիսկ սննդակարգով թույլատրված մրգերը կարող են անհանգստություն առաջացնել, եթե դրանք ավելի շատ ուտեք, քան պետք է: Այսպիսով, մարդկանց խստիվ արգելվում է ուտել խնձոր և տանձ, ինչպես նաև մանգո։ Որոշ բանջարեղեններ նույնպես չեն թույլատրվում, ներառյալ սոխը, ճակնդեղը, կաղամբը և ծնեբեկը:
Այս հիվանդության դեպքում թույլատրվում է ուտել մանդարին, նարինջ, կանաչ լոբի, կարտոֆիլ և գազար, ասել է Դարիա Ռուսանովան։ Հիմնական բանը ոչ ավելի, քան 150 գ բանջարեղեն և ոչ ավելի, քան օրական 1 միրգ է: Սնունդը պետք է ծամել այնքան, մինչև այն կորցնի իր համը