Բողկն ունի շատ օգտակար հատկություններ: Այդ մասին Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում պատմել է բժշկական գիտությունների դոկտոր, սննդաբան Միխայիլ Գինզբուրգը:

Բողկը հարուստ է օգտակար միկրոէլեմենտներով և վիտամիններով, և բացի այդ, ինչպես բոլոր խաչածաղկային բույսերը, որոնց թվին այն պատկանում է, ունի հակաբորբոքային և հակաուռուցքային ազդեցություն, ասել է սննդաբանը:

«Սա չի նշանակում, որ զարգացած քաղցկեղի դեպքում բողկը կարող է փրկել, բայց հույս կա, որ ուռուցքն այդքան արագ չի աճի: Եվ քանի որ բորբոքումն է տարիքային բոլոր հիվանդությունների հիմքում, բողկի օգտագործումը սովորաբար դանդաղեցնում է ծերացման գործընթացը»,- նշել է Գինզբուրգը:

Չնայած այն հանգամանքին, որ բողկը շատ օգտակար հատկություններ ունի, խոցեր, գաստրիտ և ստամոքս-աղիքային համակարգի այլ հիվանդություններ ունեցող մարդիկ պետք է այն զգուշորեն օգտագործեն: Փաստն այն է, որ բողկը պարունակում է եթեր և դառնություն, որոնք գրգռում են ստամոքսի լորձաթաղանթը և կարող են սրացումներ առաջացնել:

«Ավելի լավ է, առնվազն, այն ուտել սնվելուց հետո, և ոչ թե դատարկ ստամոքսին կամ սննդի փոխարեն: Բացի այդ, հիվանդությունների առկայության դեպքում ավելի լավ է այն օգտագործել ինչ-որ փափկեցնող բանի հետ, ինչպիսին է կարագը կամ թթվասերը»,- ասել է Գինզբուրգը։

Նա ընդգծել է, որ ցածր թթվայնություն ունեցող մարդկանց համար, ընդհակառակը, բողկի՝ դատարկ ստամոքսին օգտագործումը կբարելավի ստամոքսահյութի արտազատումը և մարսողությունը:

Սեղանի համար լավ ու համեղ բողկ ընտրելու համար սննդաբանը խորհուրդ է տվել հպման միջոցով ստուգել, ​​թե որքանով է դա պինդ:
«Եթե պտուղը արդեն շերտազատվում է, նշանակում է՝ այն հին է, չպետք է վերցնել»,- եզրափակել է Գինզբուրգը: