Մանանեխը ոչ միայն համեղ է, այլև առողջարար համեմունք։
Մանանեխի հատուկ հատկությունները կարող են օգտակար լինել, այսպես կոչված, թերսնվածությամբ տարեց մարդկանց համար, գրում է Uralweb-ը՝ հղում անելով բժշկական գիտությունների թեկնածու, էնդոկրինոլոգ Եկատերինա Իվաննիկովային։
Թերսնման կարևոր պատճառը ախորժակի կորուստն է։
«Դա կարող է պայմանավորված լինել որոշակի դեղամիջոցներ ընդունելու, դեպրեսիայի, տրամադրության վատթարացման և կյանքի նկատմամբ հետաքրքրության կորստի հետևանքով: Դրա զարգացման ռիսկի գործոն է նաև սննդի հոտի և համի նկատմամբ զգայունության խախտումը: Այսպիսով, 65 տարեկանից բարձր մարդկանց մեկ քառորդը կորցնում է չորս համերից մեկը (քաղցր, դառը, աղի, թթու) զգալու ունակությունը»,- բացատրեց Եկատերինա Իվաննիկովան։
Այսպիսով, մանանեխը գրգռում է ստամոքսի և բերանի լորձաթաղանթները և դրանով իսկ խթանում է ախորժակը և նորմալացնում մարսողությունը։
Այս համեմունքն ունի նաև հակաօքսիդանտ ազդեցություն, ամրացնում է իմունային համակարգը և արգելակում է լեղապարկի քարերի առաջացումը, ուստի տարեց մարդկանց խորհուրդ է տրվում սննդի մեջ ավելացնել փոքր քանակությամբ մանանեխ:
Մեծ քանակությունը չարժե, մանանեխը հակացուցված է նաև ստամոքս-աղիքային հիվանդությունների դեպքում