Մրգերը ոչ միայն համեղ են, այլև առողջարար։ Դրանք հարուստ են վիտամիններով, հանքանյութերով և հակաօքսիդանտներով, որոնք օգնում են պահպանել օրգանիզմն առողջ: Այնուամենայնիվ, շատերը կարծում են, որ մրգերը չափազանց շատ շաքարներ են պարունակում, ուստի խորհուրդ չեն տալիս դրանք օգտագործել:

Վերջին շրջանում ավելի ու ավելի շատ մարդիկ են կասկածում մրգերի օգտակար լինելուն։ Հիմնական փաստարկն այն է, որ դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ շաքարներ, ինչպիսիք են ֆրուկտոզա, գլյուկոզա և սախարոզա: Այնուամենայնիվ, արդյոք մրգերը իսկապես վնասակար են մեր առողջության համար:

Մրգերում իսկապես շաքարներ կան, բայց դրանց քանակությունը տարբեր է: Սակայն հիմնական տարբերությունը քանակի մեջ չէ, այլ այն, թե ինչպես են այդ շաքարներն իրենց պահում մեր օրգանիզմում։

Ինչպես բացատրում է բժշկական գիտությունների թեկնածու, ընդհանուր բժիշկ և գաստրոէնտերոլոգ Կոնստանտին Սպախովը, շաքարները վնասակար են ոչ միայն քանակով, այլև որակով, այն է՝ արյան մեջ ներծծվելու արագությունը։ Ուստի ամենավնասակարը սոդայի, հյութի և այլ քաղցր ըմպելիքների «հեղուկ շաքարներն» են։ Դրանք արագ ներծծվում են աղիներում, ինչը հանգեցնում է արյան շաքարի մակարդակի կտրուկ բարձրացման։

Ի հակադրություն, պինդ սննդի մեջ պարունակվող շաքարերը, ինչպիսիք են մրգերը, ավելի քիչ վնասակար են: Դա պայմանավորված է նրանով, որ դրանք ավելի դանդաղ են ազատվում պտղի բջջային կառուցվածքի պատճառով: Բացի այդ, մրգերը պարունակում են բջջանյութ և պեկտիններ, որոնք նույնպես դանդաղեցնում են շաքարների կլանումը։

Այնուամենայնիվ, կան մրգեր, որոնք պարունակում են մեծ քանակությամբ շաքար, օրինակ՝ թզի չիրը։ Բայց սա ավելի շուտ բացառություն է, քան կանոն: Ընդհանուր առմամբ, մրգերը առողջ սնունդ են, որոնք պարունակում են բազմաթիվ վիտամիններ, հանքանյութեր և հակաօքսիդանտներ:

Այսպիսով, մի հրաժարվեք մրգերից, քանի որ վախենում եք շաքարից: Դրանք կարող են լինել առողջ սննդակարգի մի մասը, եթե դրանք չափավոր օգտագործվեն: