Էնդոկրինոլոգ Զուխրա Պավլովան Telegram-ի իր ալիքում հայտնել է, որ սխտորն արդյունավետ է արյան մեջ շաքարի և խոլեստերինի աճի դեմ պայքարում։ Այն նվազեցնում է այդ նյութերի կոնցենտրացիան արյան մեջ: Այս եզրակացությանն է հանգել գիտնականների խումբը, որն իրականացրել է մետավերլուծություն՝ օգտագործելով միանգամից 29 ուսումնասիրությունների արդյունքները։ Ամփոփագիրը կազմելու համար հաշվի են առնվել աշխարհի տարբեր շրջանների ավելի քան 1500 բնակիչների տվյալներ։
Սխտորի անսովոր ազդեցությունը դրսեւորվել է հետեւյալ կերպ. Սխտոր ուտելը արագացնում է ալիցինի սինթեզը։
Սա օրգանական միացության անունն է, որը պատասխանատու է արյան նորմալ շրջանառության համար, ունի հակամանրէային ազդեցություն և թույլ չի տալիս լյարդը «չափազանց մեծանալ» ճարպային հյուսվածքով։
Առավել հետաքրքիրն այն է, որ ցանկացած ձևով սխտորը դրական ազդեցություն կունենա առողջության վրա։ Այսինքն՝ օգտակար կլինեն թե՛ թարմ, թե՛ չորացրած համեմունքը՝ փոշու տեսքով։
«Ուրեմն կերեք սխտոր, ավելացրեք այն որպես համեմունք ձեր ճաշատեսակներին, բայց ողջամիտ քանակությամբ», - նշել է էնդոկրինոլոգ Պավլովան։