Կիսելը կարելի է պատրաստել ցանկացած հատապտուղներից, բայց ամենաառողջը կլինի ազնվամորին, հատկապես 50 տարեկանից բարձր մարդկանց համար, ասել են բժիշկները «Ռոսիա 1»-ի «Ամենակարևոր բանի մասին» հաղորդաշարի եթերում։

Ինչպես պարզաբանել է սննդաբան Մարինա Մակիշան, ազնվամորին շատ սալիցիլատներ է պարունակում։ Այս նյութերը կարող են կանխել թրոմբոցիտների կպչունությունը՝ հետևաբար նվազեցնելով թրոմբոզի վտանգը։

Բժիշկ Սերգեյ Ագապկինն իր հերթին հավելել է, որ ազնվամորին հակաօքսիդանտների, մասնավորապես՝ անտոցիանինների հիանալի աղբյուր է, որոնք նպաստում են սրտի և անոթների առողջությանը։ Բացի այդ, կան ուսումնասիրություններ, որոնք ցույց են տալիս, որ այս բուսական նյութերը նորմալացնում են արյան ճնշումը։

Մասնագետները նշել են, որ սրտի և արյան անոթների հետ կապված խնդիրները, որպես կանոն, սկսվում են 50 տարի անց։ Եթե ​​այս տարիքի և ավելի բարձր տարիքի մարդիկ սկսեն ավելի հաճախ օգտագործել ազնվամորու կիսել, ապա նրանք կպահպանեն իրենց առողջությունը, վստահ են բժիշկները։

Միևնույն ժամանակ, դուք կարող եք նման ըմպելիք պատրաստել տարվա ցանկացած ժամանակ, պետք չէ սպասել մինչև ամառ: Սառեցված հատապտուղները լավ են։