Կանաչ թեյը հայտնի է իր բազմաթիվ օգտակար հատկություններով, ինչպիսիք են նյութափոխանակության բարելավումն ու իմունային համակարգի ամրապնդումը, հաղորդում է Sports.kz-ը՝ Belnovosti.by-ին հղումով։ Բայց, ինչպես ցանկացած այլ միջոց, այն առանց բացառության բոլորի համար հարմար չէ։
Պարզվում է, որ որոշ մարդկանց համար այս ըմպելիքը կարող է ոչ միայն անօգուտ լինել, այլեւ վնասակար։ Այսպիսով, ո՞վ պետք է խուսափի կանաչ թեյ խմելուց:
Ազդեցություն ստամոքսի և մարսողական համակարգի վրա
Կանաչ թեյը պարունակում է տանին, որը կարող է գրգռել ստամոքսի լորձաթաղանթը: Ուստի գաստրիտով, ստամոքսի կամ տասներկումատնյա աղիքի խոցով տառապողները պետք է խուսափեն այս ըմպելիքից։ Բարձր թթվայնությունը կարող է վատթարացնել այս հիվանդությունների ախտանշանները՝ առաջացնելով անհանգստություն և ցավ։
Լյարդի հետ կապված խնդիրներ
Չնայած կանաչ թեյը կարող է օգնել օրգանիզմի դետոքսիկացմանը, դրա չափից ավելի օգտագործումը կարող է բացասական ազդեցություն ունենալ լյարդի վրա:
Հղիություն և կրծքով կերակրում
Հղիներին և կերակրող մայրերին խորհուրդ է տրվում սահմանափակել կանաչ թեյի օգտագործումը: Այն պարունակում է կոֆեին, որը կարող է անցնել պլասենցայի միջով և մտնել կրծքի կաթ, ինչը կարող է բացասաբար ազդել պտղի զարգացման կամ երեխայի առողջության վրա: Չափավոր սպառումը, ոչ ավելի, քան մեկ բաժակ օրական, ընդունելի է, բայց ավելի լավ է նախ խորհրդակցեք ձեր բժշկին:
Ազդեցություն արյան մեջ երկաթի մակարդակի վրա
Կանաչ թեյը կարող է նվազեցնել օրգանիզմում երկաթի մակարդակը, ինչը հատկապես վտանգավոր է սակավարյունության կամ հեմոգլոբինի ցածր մակարդակ ունեցող մարդկանց համար:
Որոշ հիվանդությունների հակացուցումներ
Գլաուկոմա ունեցող մարդիկ պետք է խուսափեն կանաչ թեյից, քանի որ այն կարող է մեծացնել ներակնային ճնշումը: Նաև առիթմիայով կամ սրտանոթային այլ հիվանդություններ ունեցող հիվանդները պետք է խուսափեն այս ըմպելիքից՝ սրտի վրա նրա խթանող ազդեցության պատճառով: