Վանդերբիլտի համալսարանի մասնագետները պարզել են, որ կանոնավոր կերպով ընկուզեղեն, հատկապես՝ գետնանուշ օգտագործելու դեպքում նվազում է սրտի կամ ուղեղի կաթվածի հավանականությունը:
Ըստ Kedem-ի, պարզվել է, որ ընկուզեղենը նվազեցնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների հետեւանքով մահացության վտանգը, իսկ դա նշանակում է, որ ցածր եկամուտ ունեցողների համար գետնանուշը տնտեսապես շահավետ մթերք է: Գիտնականները, միաժամանակ, նշում են, որ աղի գետնանուշը նույնքան օգտակար չէ առողջության համար:
Գետնանուշի չափից ավելի օգտագործումը կարող է հանգեցնել ոչ միայն քաշի ավելացման, այլեւ այլ անցանկալի հետեւանքների։ Բացի այդ, այն պոտենցիալ վտանգ է ներկայացնում ուժեղ ալերգենի իր ճանաչված կարգավիճակի պատճառով: Բացի այդ, գետնանուշը պարունակում է օքսալատներ, որոնք նպաստում են երիկամներում քարերի առաջացմանը։ Պետք է ուշադրություն դարձնել նաև գետնանուշում աֆլատոքսինների առկայությանը, որոնք իրենք թունավոր նյութեր են։ Այս տոքսինները կարող են քաղցկեղածին լինել և կարող են մեծացնել քաղցկեղի որոշ տեսակների զարգացման վտանգը: Բժիշկները առանձնացնում են մարդկանց խմբեր, որոնց խստիվ արգելվում է գետնանուշ ուտել:
Սա ներառում է արթրոզով, հոդատապով և երակների վարիկոզով տառապող մարդկանց։ Առանձնահատուկ զգուշություն է պետք ցուցաբերել տապակած և աղած ընկույզներ օգտագործելիս, քանի որ դրանք կարող են խանգարել արյան մակարդմանը: Վերջին ուսումնասիրությունները նաև ցույց են տվել, որ գետնանուշը կարող է խնդրահարույց լինել վահանաձև գեղձի խնդիրներ ունեցող մարդկանց համար: