Գաստրոէնտերոլոգ Նիկիտա Խարլովը ուշադրություն է հրավիրել մարդկանց մոտ լյարդի հիվանդությունների պատճառների վրա։ Նախկինում ալկոհոլային խմիչքների չափից ավելի օգտագործումը ավանդաբար ճանաչվել է որպես լյարդի վնաս պատճառող հիմնական գործոն:

 

Այնուամենայնիվ, ներկայիս հետազոտությունները մատնանշում են փոփոխությունները. այսօր անառողջ սննդակարգը առաջնագծում է, որը վտանգ է ներկայացնում լյարդի ոչ ալկոհոլային ճարպային հիվանդության զարգացման համար, «Երեկոյան Մոսկվային» տված հարցազրույցում ասել է փորձագետը:

«Հիմնական խնդիրը մարդկանց սննդակարգում բարձրորակ, հատկապես կենդանական ծագման սպիտակուցի պակասն է»,- ընդգծել է Խարլովը։ Բացի այդ, վիտամին B4-ի պակասը և որոշ բույսերի էքստրակտների օգտագործումը նույնպես նպաստում են լյարդի պաթոլոգիաների զարգացմանը։ Բժշկի խոսքով՝ լյարդի համար պոտենցիալ վտանգավոր մթերքներից են կանաչ թեյը, որը պարունակում է հակաօքսիդանտներ, որոնք կարող են դեղնախտ առաջացնել, և դարչինին նման կասիան, որի նույնիսկ փոքր քանակությամբ օգտագործումը կարող է հանգեցնել հեպատիտի։

 

Հավասարապես կարևոր է ուշադրություն դարձնել որոշ դեղամիջոցների երկարատև օգտագործմանը, որոնք կարող են ունենալ հեպատոտոքսիկ ազդեցություն: Խարլովը նշել է սինթետիկ էստրոգենների, պարացետամոլի բարձր չափաբաժինների, հակաէպիլեպտիկ դեղամիջոցների, հակահոգեբուժական և հակահոգեբուժական դեղամիջոցների վրա հիմնված հորմոնալ հակաբեղմնավորիչները որպես լյարդի առողջության համար պոտենցիալ վտանգավոր:

«Բացի այդ, երկաթով հարուստ մթերքների չարաշահումը և արհեստական ​​ֆրուկտոզայի օգտագործումը կարող են առաջացնել ավելի ծանր պաթոլոգիաներ, այդ թվում՝ ցիռոզ, հեպատիտ ու բրոնզե շաքարախտ»,- եզրափակել է մասնագետը։