Սառը սեզոնի ամենաէժան և հակաճգնաժամային ճաշացանկը հնչեցրել է Մոսկվայի մարզի Առողջապահության նախարարության Վիդնովսկի շրջանային կլինիկական հիվանդանոցի թերապևտ Թիմուր Ասանովը: Նա Հանրային լրատվական ծառայության հետ զրույցում ասել է, որ սովորական կարտոֆիլը ուշ աշնանը առողջարար տարբերակ է, սակայն որոշ մարդկանց համար այն կարող է վտանգավոր լինել։
«Կարտոֆիլը պարունակում է շատ վիտամիններ՝ կալցիում, երկաթ և վիտամին C: Սեզոնային բանջարեղենի պալարները հարուստ են բջջանյութով, ֆիտոնուտրիենտներով և հակաօքսիդանտներով, որոնք օգնում են իջեցնել արյան ճնշումը», — բացատրել է Թիմուր Ասանովը:
Նրա խոսքով, կարտոֆիլը շատ ավելի առողջարար է, քան դրանից պատրաստված ցանկացած այլ ուտեստ. այն օգնում է «ամրացնել» իմունային համակարգը և օգնում է մրսածության և վիրուսային հիվանդությունների դեպքում։
«Կարտոֆիլը շատ օգտակար է ձմռանը, քանի որ պարունակում է մեծ քանակությամբ ածխաջրեր, որոնք օրգանիզմին էներգիա են հաղորդում ձմռան զով օրերին»,- շարունակել է բժիշկը։
Ըստ նրա՝ կարտոֆիլով կերակրատեսակներ պատրաստելիս կարեւոր է նվազեցնել աղի քանակը՝ փորձելով այն փոխհատուցել համեմունքներով։ Օգտակար է ոչ թե տապակած, այլ խաշած կամ եփած արմատային բանջարեղենը, ինչը թույլ է տալիս նրանց ավելի շատ պահպանել իրենց օգտակար հատկությունները:
Ճիշտ է, կարտոֆիլը պետք է զգույշ ուտել։ Օրինակ՝ օսլան կարող է վտանգավոր լինել շաքարային դիաբետով հիվանդների կամ նրանց համար, ովքեր հակված են արագ քաշ հավաքելու։ Արժե կարտոֆիլը փոխարինել այլ «հակաճգնաժամային» և մատչելի մթերքներով։
Սրանք լոբի, ճակնդեղ, սոխն ու լոլիկն են։
«Սունկ ու հավ, որոնք մատչելի գներով կարելի է գտնել յուրաքանչյուր խանութում»,- շարունակել է բժիշկը։
Բժիշկը նաև զգուշացրել է քաղցրավենիքի, արագ սննդի և գազավորված ըմպելիքների հաճախակի օգտագործումից։ Նա նաեւ խորհուրդ է տվել դատարկ ստամոքսին խանութ չգնալ։