1. Հատապտուղների հյութեր
Թեև նարնջի հյութը հիանալի միջոց է օրը սկսելու համար, այլ մրգերի և հատապտուղների հյութերը կարող են պաշտպանել ձեր գենետիկ կոդը:
Մի շարք հատապտուղների խառնուրդներ այժմ հասանելի են ամենուր՝ սուպերմարկետներում, սրճարաններում, մրգային բարերում և սմուզիների վաճառակետերում: Մուգ գույնի հատապտուղները հարուստ են կենսաբանորեն ակտիվ նյութերով, օրինակ՝ անտոցիանիններով և այլ պոլիֆենոլներով, որոնք ունեն ուժեղ հակաօքսիդանտ հատկություն։

Մի շարք հետազոտողների կողմից անցկացված հետազոտության մեջ տասնութ առողջ մարդկանց տրվել է երեք բաժակ խառը հատապտուղների հյութ, ներառյալ խաղող, մոշ, կեռաս, սև հաղարջ, ամեն օր երեք շաբաթվա ընթացքում:
Փորձն ավարտելուց հետո կամավորներին առաջարկվել է ձեռնպահ մնալ հատապտուղներից առաջիկա երեք շաբաթվա ընթացքում:Արյան թեստը ցույց է տվել, որ հատապտուղների հյութն առաջին շաբաթվա ընթացքում 66%-ով բարձրացրել է ԴՆԹ-ի պաշտպանությունը։
Երբ մարդիկ դադարեցրին հյութը խմել, այդ ազդեցությունն անհետացավ։
2. Կիվի
Շոտլանդիայի Rowett հետազոտական ինստիտուտի գիտնականները գնահատել են ԴՆԹ-ի վնասումը կանխելու կիվիի կարողությունը: Նրանք հավաքագրեցին տասնչորս առողջ կամավորների և նրանց տվեցին օրական մեկ, ապա երկու, ապա երեք միրգ որոշակի ժամանակահատվածների համար:

Արդյունքները ցույց են տվել, որ կիվիի օգտագործումը, անկախ քանակից, նվազեցրել է ԴՆԹ-ի վնասման մակարդակը մոտավորապես 60%-ով։
Ավելի մանրակրկիտ ուսումնասիրությունը ցույց տվեց, որ օրական երեք կիվի 66%-ով ավելացնում է ԴՆԹ-ի վերականգնման ակտիվությունը:
Այսպիսով, կիվին ոչ միայն չեզոքացնում է ազատ ռադիկալները, այլև օգնում է վնասված ԴՆԹ-ին ավելի արագ ձևավորվել:
3.Գազար
Գազարը զարմանալի բանջարեղեն է, որը հարուստ է արժեքավոր կենսաբանական ակտիվ նյութերով, որոնք կոչվում են «կարոտինոիդներ»:
Այս տերմինն, ի դեպ, ուղղակիորեն կապված է հենց բանջարեղենի անվան հետ (անգլերեն «գազար» բառից):

Կարոտինոիդները վառ կարմիր-դեղին պիգմենտներ են, որոնք հայտնաբերված են բազմաթիվ բուսական մթերքներում:
Բայց նրանց հիմնական հատկությունը հզոր հակաօքսիդանտ ազդեցությունն է, որը կարող է պաշտպանել մարմինը վնասից:
Բրիտանացի գիտնականները հետաքրքիր հետազոտություն են անցկացրել։
Նրանք դիտարկել են 46 տղամարդու, ովքեր 3 շաբաթվա ընթացքում իրենց սովորական սննդակարգից բացի օրական 2,5 բաժակ (0,5 լիտր) գազար են օգտագործել:
Փորձի մասնակիցների համար կարոտինոիդների աղբյուր էր հատուկ պատրաստված գազարի խյուսը (խաշած և մանրացված):
Արյան անալիզները ցույց են տվել, որ գազար ուտելուց 3 շաբաթ հետո կամավորների մոտ ԴՆԹ-ի վերականգնման ակտիվությունը զգալիորեն աճել է, թեև վնասի մակարդակը սկզբում չի փոխվել։
Այլ կերպ ասած, գազարը չի կանխում ԴՆԹ-ի վնասումը, սակայն օգնում է արդյունավետ կերպով վերականգնել այն։
Ի հակադրություն, կարոտինոիդային հավելումները նվազեցնում են գեների վնասը՝ համապատասխանելով իրենց հակաօքսիդանտ ազդեցությանը:
Այս օրինակը հստակ ցույց է տալիս, թե որքան տարբեր են ամբողջական սննդի և արհեստական սննդային հավելումների ազդեցությունը մարմնի վրա: