Բժիշկները խորհուրդ են տալիս ընկույզը ներառել մեծահասակների և երեխաների սննդակարգում։ Գիտությունը շարունակում է ուսումնասիրել արտադրանքի հատկությունները, սակայն դրա օգուտները վաղուց ապացուցված են: Eating Well-ը, վկայակոչելով սննդաբան Սամինա Կալլուի կարծիքը, պատմել է, թե ինչպես է ընկույզը կարող ազդել ձեր ինքնազգացողության վրա և փոխել ձեր կյանքը:
Ընկույզը հարուստ է առողջ ճարպերով, վիտամին D-ով, բջջանյութով, նատրիումով, կալցիումով, երկաթով, մագնեզիումով և կալիումով: Դրանք դրական են ազդում սրտանոթային համակարգի վրա, լրացնում են սննդային թերությունները, բարելավում հիշողությունը, վերարտադրողական առողջությունը, քունը և մարսողությունը:

Ընկույզը հայտնի է նաև որպես խոլեստերինի դեմ պայքարող միջոց։ Circulation ամսագրում հրապարակված 2021 թվականի ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ տարեցները, ովքեր երկու տարի շարունակ օրական երկու բաժին ընկույզ են օգտագործել, նվազեցրել են իրենց վատ խոլեստերինի մակարդակը մինչև անվտանգ մակարդակ:
«Իրենց օմեգա-3 ճարպաթթուների և հակաօքսիդանտների պարունակության շնորհիվ ընկույզն ունի հակաբորբոքային ազդեցություն և պայքարում է օքսիդատիվ սթրեսի դեմ: Սա վերացնում կամ դանդաղեցնում է ճանաչողական խանգարումների առաջընթացի ռիսկերը»,- բացատրում է փորձագետը։
Կալլուն խորհուրդ է տվել ձեզ չստիպել ամեն օր ընկույզ ուտել, այլ պարզապես թողնել դրանք տեսանելի տեղում և օրվա ընթացքում մի քանի միջուկ վերցնել։ Կարող եք ընկույզներ ավելացնել աղցաններին, հացին և նրբաբլիթի խմորին, մածունին կամ աղացած մսին: Նորմը, ըստ սննդաբանի, օրական 25-55 գ է, բայց ավելի հեշտ է կենտրոնանալ մի բուռի վրա: Նախքան արտադրանքը ձեր սննդակարգում ներառելը, դուք պետք է խորհրդակցեք բժշկի կամ ալերգոլոգի հետ:
Ընկույզ ուտելը կարող է օգտակար լինել կամ վնասակար՝ կախված չափից և տեսակից։
Ընկույզները հարուստ են առողջ ճարպերով, վիտամիններով ու հանքանյութերով, և նրանք օգտակար են սրտի առողջության համար։ Սակայն, եթե շատ մեծ քանակությամբ ընկույզ ուտեք, դա կարող է առաջացնել մի քանի խնդիրներ.
1. Քաշի ավելացում – Ընկույզները կալորիաներով հարուստ են, ու շատ ուտելը կարող է ավելացնել կալորիաների քանակը։
2. Մարսողական խնդիրներ – Շատ ընկույզ ուտելը կարող է առաջացնել փքվածություն, գազեր կամ մարսողական անհանգստություն՝ հատկապես եթե դրանք ծանր են մարսելու համար։
3. Ալերգիկ ռեակցիաներ – Որոշ մարդիկ ունեն ընկույզների հանդեպ ալերգիա, և մեծ քանակը կարող է առաջ բերել նման ռեակցիաներ