Article image
Նվազեցնում է քաղցկեղի առաջացման վտшնգը և օգնում է նիհարել

Թեյը հնագույն պատմությամբ և բուժիչ հատկություններով հայտնի ըմպելիք է: Սակայն սխալ օգտագործման դեպքում այս ըմպելիքը կարող է վնասակար լինել առողջությանը։ URA.RU-ի թղթակցի հետ զրույցում սննդաբան Օլգա Ռոմաշինան խոսել է թեյի օգտակար տեսակների, վնասակար հատկությունների ու թեյ խմելու կանոնների մասին։

Դիետոլոգ Օլգա Ռոմաշինայի կարծիքով՝ թեյերի օգուտները բազմազան են, բայց ամենաօգտակարը սևն է, կանաչը և ուլոնգը։

Սև թեյը նվազեցնում է քաղցկեղի և ատամների քայքայման վտանգը

Սև թեյը հարուստ է կոֆեինով, որն օգնում է բարձրացնել էներգիան և բարելավել կենտրոնացումը: Այս տեսակի թեյը կարող է օգնել նվազեցնել ատամների կարիեսը՝ շնորհիվ ֆտորի և պոլիֆենոլների, ասել է Օլգա Ռոմաշինան։ Նրա խոսքով՝ այդ նյութերը կարող են հակամանրէային հատկություն ունենալ և կանխել բերանի խոռոչում վնասակար բակտերիաների զարգացումը։

«Բացի այդ, սև թեյը պարունակում է հակաօքսիդանտներ, ինչպիսիք են թեաֆլավինները և թերուբիգինները, որոնք կարող են օգնել նվազեցնել շաքարախտի և քաղցկեղի որոշ ձևերի ռիսկը: Թեեւ այս ազդեցությունները հաստատելու համար լրացուցիչ հետազոտություններ են անհրաժեշտ»,- ասաց սննդաբանը:

Քաշի կորստի համար լավագույն թեյը կանաչն է

Կանաչ թեյը համարվում է նիհարելու համար լավագույններից մեկը, ասաց փորձագետը։ Նա նշել է, որ այս տեսակի թեյի մեջ պարունակվող կատեխինների շնորհիվ դրանք արագացնում են նյութափոխանակությունը և օգնում են այրել ճարպերը։ Կանաչ թեյը պարունակում է բազմաթիվ հակաօքսիդանտներ, որոնք օգնում են պայքարել օքսիդատիվ սթրեսի դեմ:

Ուլոնգ — սևի և կանաչի հատկությունների համադրություն

Ուլոնգ թեյերը թեյի ևս մեկ տեսակ են, որոնք կարող են օգտակար լինել, ասում է սննդաբանը: Նրա խոսքով՝ այն համատեղում է սև և կանաչ թեյի հատկությունները։ «Ուլոնգ թեյերը կարող են օգնել բարելավել մարսողությունը, բարելավել նյութափոխանակությունը և պահպանել առողջ քաշը», — ասաց փորձագետը: