Վիեննայի համալսարանի (Ավստրիա) գիտնականները պարզել են, որ մեկ էժան բանջարեղենի օգտագործումը պաշտպանում է թրոմբոզից և շաքարախտից, ինչպես նաև նորմալացնում է արյան մեջ «լավ» և «վատ» խոլեստերինի հարաբերակցությունը և բարենպաստ ազդեցություն է ունենում լյարդի վրա։ Խոսքը սպիտակ հում սխտորի մասին է։
Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Frontiers in Nutrition ամսագրում, գրում է Gazeta.ru-ն։ Գիտնականները վերլուծել են նախկինում հրապարակված 12 հետազոտություններ սխտորի օգտակարության մասին մարդու առողջության համար:
Երեք գիտական ուսումնասիրություններ, որոնք ներառված են մետա-վերլուծության մեջ, չեն գտել էական օգուտներ այս բուսական արտադրանքի օգտագործումից: Այնուամենայնիվ, մնացած ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ սխտորը կարող է զգալիորեն բարելավել որոշակի կարդիոմետաբոլիկ կենսամարկերներ: Մասնավորապես, պարզվել է, որ չմշակված սպիտակ սխտորը նվազեցնում է արյան մեջ ընդհանուր խոլեստերինի մակարդակը, մինչդեռ հավասարեցնում է HDL-ի և LDL-ի հարաբերակցությունը:
Գիտնականները նաև պարզել են, որ սխտորը բարելավում է անտրոպոմետրիկ ցուցանիշները, ինչպիսիք են մարմնի զանգվածի ինդեքսը (BMI) և գոտկատեղ-ազդր հարաբերակցությունը: Այս մթերքը նաև նպաստում է ֆիբրինոլիզին սպիտակուցի բնականոն գործունեությանը, որն առկա է արյան պլազմայում և կարևոր նշանակություն ունի արյան մակարդուկների ոչնչացման համար: