Ա.Մյասնիկովը անվանել է մթերքներ, որոնք բառացիորեն քայքայում են մեր օրգանիզմը, խաթարում են ներքին օրգանների և համակարգերի աշխատանքը։
1. Տրանս ճարպեր.
Դիետոլոգների ու առողջ սնվելու մասնագետների կարծիքով՝ մարդն այդ նյութերի կարիքն ընդհանրապես չունի։ Շնորհիվ այնպիսի հատկությունների, ինչպիսիք են երկարաժամկետ պահպանման հնարավորությունը և շուկայավարման գրավչությունը, դրանք լայնորեն օգտագործվում են սննդի արդյունաբերության և հանրային սննդի ոլորտում: Այս արհեստական ճարպերը պարունակվում են մարգարինում, մայոնեզում, տապակած մթերքներում և անորակ շոկոլադում:
2. Շաքարավազ
Այս մթերքի օգտագործումը, ըստ հայտնի բժշկի, պետք է ոչ միայն վերահսկողության տակ պահել, այլեւ զգալիորեն սահմանափակել։ Շաքարավազը առկա է ոչ միայն այն ուտեստների մեջ, որոնց մենք ինքներս ենք այն ավելացրել։ Տարբեր աստիճաններով այն պարունակվում է պատրաստի մթերքների ճնշող մեծամասնության մեջ։
3. Աղ
Ըստ առողջ սնվելու կանոնի՝ աղի օրական օգտագործումը չպետք է գերազանցի 5 գրամը։ Պետք է հաշվի առնել, որ աղը, ինչպես շաքարը, հանդիպում է ոչ միայն այնտեղ, որտեղ ինքներս ենք ավելացնում, այլ նաև մեր գնած ապրանքներում։ Տարբեր երշիկեղեն, թթու վարունգ և պահածոներ զգալի քանակությամբ աղ են պարունակում։
4. Զտված հացահատիկ
Այս դեպքում բժիշկը խոսում էր հացահատիկի այնպիսի տեսակների մասին, ինչպիսիք են ձավարը, վարսակի ալյուրը. Դրանց մեծ քանակությամբ կանոնավոր օգտագործումը կարող է հանգեցնել ոչ միայն ավելորդ քաշի ավելացման, այլեւ ավելի լուրջ առողջական խնդիրների։