Ճիշտ սննդակարգը առանցքային դեր է խաղում հաստ աղիքի քաղցկեղի կանխարգելման գործում։ Այդ մասին kp.ru-ին ասել է գաստրոէնտերոլոգ Վլադիմիր Պիլիպենկոն: Գրում է Gazeta.ru-ն։

Մասնագետը թվարկել է մթերքների երեք խումբ, որոնք կօգնեն աղիներին ճիշտ աշխատել և նվազեցնել կոլոռեկտալ քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը։

Բժիշկը կաթնամթերքն առաջին խումբ է նշանակել։ Նա խորհուրդ է տվել օրական 200 մլ կաթ և շաբաթական երկու անգամ 100 գ կաթնաշոռ օգտագործել։ «Պուդինգներն ու թխվածքաճաշերը կլինեն: Այս մթերքներում շատ կալցիում կա, և դա օգնում է բջիջներին պաշտպանվել բաժանման սխալների կուտակումից և քաղցկեղայինի վերածվելուց»,- պարզաբանել է  գաստրոէնտերոլոգը։

Երկրորդ խումբը ֆերմենտացված կաթնամթերքն է (կեֆիր, յոգուրտ):  Բժիշկը խորհուրդ է տվել դրանք օգտագործել ամեն օր՝ դրանք խթանում են աղիների միկրոօրգանիզմները, որոնք ոչնչացնում են քաղցկեղածին, վնասակար մոլեկուլները։

Երրորդ խումբը սննդային մանրաթելերով հարուստ մթերքներն են (միրգ, բանջարեղեն): Առանձին-առանձին բժիշկը նշել է կաղամբի օգուտները՝ ծաղկակաղամբն ու կաղամբը։ Մասնագետը խորհուրդ է տվել օրական ուտել առնվազն 100 գ միրգ և 200 գ բանջարեղեն։

Բացի այդ, գաստրոէնտերոլոգ Պիլիպենկոն խորհուրդ  է տվել սննդակարգը համալրել մուլտիվիտամիններով՝ կանխարգելիչ չափաբաժիններով։ Նա բացատրել է, որ մարդը սննդով չի ստանում բոլոր անհրաժեշտ վիտամինները, ուստի անհրաժեշտ է արհեստական ​​ճանապարհով համալրումը կազմակերպել։

Ավելի վաղ հաղորդվել էր, որ նռան մետաբոլիտն օգնում է կոլոռեկտալ քաղցկեղի դեմ պայքարում: