Արյան մեջ գլյուկոզի և խոլեստերինի բարձրացումը բացասաբար է անդրադառնում երիկամների վրա, NEWS.ru-ին ասել է թերապևտ Անաստասիա Տիմոշչենկոն։

Այս երևույթը հրահրում է երիկամների գլոմերուլների վնասում և լիպոպրոտեինների նստեցում զույգ օրգանի անոթներում ու խողովակներում։

Արյան մեջ այս նյութերը կարող են քայքայել երիկամները

Արյան գլյուկոզի մոնիտորինգը խորհուրդ է տրվում, հատկապես, եթե կա շաքարախտի զարգացման ժառանգական վտանգ, կա մարմնի ավելցուկային քաշ կամ գլյուկոկորտիկոստերոիդներ ընդունելը: Եթե ​​ծոմ պահելու դեպքում գլյուկոզայի մակարդակը բարձրանում է, ապա խորհուրդ է տրվում հետազոտությունը շարունակել էնդոկրինոլոգի հետ՝ ածխաջրային նյութափոխանակության խանգարումները բացառելու համար, նշել է Տիմոշչենկոն։

Բժիշկը նաև խորհուրդ է տվել վերահսկել ցածր խտության լիպոպրոտեինի մակարդակը կամ «վատ խոլեստերինը»: 

 

«Բարձր» խոլեստերինը կարող է հանգեցնել երիկամներին արյուն մատակարարող զարկերակների խցանման։ Սա հանգեցնում է երիկամների արյան մատակարարման քրոնիկական խանգարման, ինչը, ի վերջո, կարող է հանգեցնել երիկամային քրոնիկ անբավարարության զարգացմանը: Բացի այդ, բարձր խոլեստերինը հրահրում է լիպոպրոտեինների նստեցումը երիկամների անոթներում և խողովակներում: Դա առաջացնում է բորբոքային պրոցես և հանգեցնում օրգանի սկլերոզի»,-եզրափակել է Տիմոշչենկոն։