Շատերի կողմից սիրված մաղադանոսը, համեմը և այլ կանաչեղենը միշտ չէ, որ օգտակար են: Մենք խոսում ենք մարդկանց երկու կատեգորիայի մասին, որոնք պետք է հատկապես զգույշ լինեն դրանց հետ։
Ի՞նչ բանջարեղենային աղցան կարելի է անել առանց կանաչ «օգնականների»։ Դրանցով ուտեստը հաճելի է աչքին և առավելություն է մարսողության համար: Բայց ոչ բոլորը կարող են իրենց թույլ տալ թարմ կանաչեղեն ուտել։
Հայտնի է, որ համեմը, մաղադանոսը և այլ կանաչեղենը վիտամին K-ի պահեստ են: Բայց ոչ բոլորը պետք է տարվեն դրանցով: Կան մարդկանց երկու խումբ, որոնց համար կանաչեղենը պարզապես անօգուտ կլինի, իսկ որոշ դեպքերում՝ նույնիսկ վտանգավոր։
Ինչպես նշել է հայտնի բժիշկ Ալեքսանդր Մյասնիկովը «Ռոսիա 1» հեռուստաալիքի «Ամենակարևոր բանը» հաղորդման եթերում, անցանկալի է, որ նրանք, ովքեր ընդունում են հակակոագուլյանտներ, կանաչեղեն ուտեն: Ի վերջո, վիտամին K-ն պարզապես չեզոքացնում է արյան մակարդելիությունը նվազեցնող դեղամիջոցների ազդեցությունը: Բացի այդ, վիտամին K-ն կարող է առաջացնել միզաքարային հիվանդության սրացում: