«Շպանկան» ոմանք սխալմամբ համարում են բալի տեսակ, սակայն դա այդպես չէ։ Այն մուգ կարմիր քաղցրաթթու հատապտուղ է, բալի և կեռասի հիբրիդ, որն իր դիմացկունության շնորհիվ աճում է գրեթե ամենուր։ Շատերին է հետաքրքիր «շպանկայի» օգտակար և վնասակար հատկությունները։ Եկեք միասին պարզենք դրանք։ Օգնում է անքնության և սթրեսի ժամանակ Անքնությամբ տառապող մարդկանց քնելուց առաջ խորհուրդ է տրվում մի բուռ «շպանկա» ուտել կամ 100 գրամ «շպանկայի» հյութ խմել։ Հատապտուղը պարունակում է մելանին, որը հանգստացնում է նյարդային համակարգն ու քնելու ցանկություն առաջացնում։Ֆրուկտոզայով, պեկտինով, աղաղանյութով, գրեթե բոլոր վիտամիններով և մի շարք միկրոտարրերով հարուստ այս պտուղը բարձրացնում իմունիտետը, ինչպես նաև տոնուսը։
Ջերմիջեցնող միջոց Տարատեսակ տերաֆլյուների և գրիպոֆլյուների փոխարեն փորձեք իջեցնել ջերմությունը` մի բուռ «շպանկա» ուտելով։ Այս փոքրիկ հատապտուղը պարունակում է վիտամին B, ֆոլաթթու, երկաթ, կալիում, ֆոսֆոր և մագինում, այդ պատճառով այն օգտագործում են ջերմությունն իջեցնելու, կոկորդի և հազի բուժման համար։ Թարմ կամ չորացրած «շպանկան» խորհուրդ է տրվում օգտագործել բրոնխիտի ժամանակ, իսկ չորացրածը նաև հիանալի միջոց է տենդի, շնչուղիների բորբոքային հիվանդությունների դեպքում։ Սրտանոթային հիվանդությունների համար «Շպանկայի» ակտիվ նյութերը բարձրացնում են օրգանիզմի տոնուսը, ամրացնում անոթները, իջեցնում բարձր ճնշումը։ Թարմ «շպանկան», «շպանկայի» կոմպոտը կամ այն սառեցրած վիճակում կասեցնում է անոթների պատերին տրոմբների առաջացումը։ Մասնագետները նշում են, որ կանոնավոր «շպանկա» ուտող մարդկանց մոտ սրտանոթային հիվանդության զարգացման վտանգը զգալիորեն ցածր է։
Աղեստամոքսային տրակտի նորմալացում «Շպանկա» թույլ լուծողական է, այն կարգավորում է աղիների աշխատանքը։ Խրոնիկ փորկապության դեպքում օրական մեկ բուռ թարմ կամ սառեցրած «շպանկան» կարող է օգտակար լինել։ Արյան մեջ հեմոգլոբինի բարձրացում Հաճախ ցածր հեմոգլոբին ունեցող մարդիկ ամենահեշտ ճանապարհն են ընտրում. պատվիրել թանկարժեք դեղորայք, չկռահելով նույնիսկ, որ «շպանկան» բարձրացնում է արյան մեջ հեմոգլոբինի մակարդակը։ Նման արդյունք ապահովում է «շպանկայի» մեջ երկաթի և ֆոլաթթվի առկայությունը։