Ավելի լավ է հրաժարվել սեխից ու ձմերուկից, եթե խնդիրներ ունեք ստամոքսի և աղիքների հետ (թթուների առատության պատճառով), ինչպես նաև եթե ունեք շաքարախտ, ասել է բժիշկ Մարիա Բելյաեւան։
«Ձմերուկն ու սեխը բարձր գլիկեմիկ ինդեքս ունեցող մթերքներ են: Դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ շաքար, ուստի դրանք խորհուրդ չեն տրվում շաքարախտով տառապող մարդկանց, հատկապես մեծ քանակությամբ: Օրական ոչ ավելի, քան մեկ բաժակ կտրատած ձմերուկ կամ սեխ», - բացատրել է մասնագետը:
Խորհրդատու սննդաբան Ալեքսեյ Կաբանովի խոսքով՝ ձմերուկն ու սեխը ոչ միայն շատ համեղ են, այլև առողջարար և սննդարար: «Եթե ուզում եք ինչ-որ քաղցր բան, ապա սա անկասկած լավագույն այլընտրանքն է քաղցր գազավորված ըմպելիքներին և վերականգնված հյութերին: Քանի որ շաքարի ավելցուկը վնասակար է սրտի համար, արյան անոթները, որոնք վտանգավոր են նախադիաբետի համար, կարող են առաջացնել 2-րդ տիպի շաքարախտ, աթերոսկլերոզ, ճարպակալում», - նշել է փորձագետը:
Սակայն Ալեքսեյ Կաբանովը նշել է մեկ այլ կատեգորիա, որի համար լավագույնն է հրաժարվել ձմերուկից և սեխից։ Դա ճարպակալում ունեցող մարդիկ են։
«Բարձր գլիկեմիկ ինդեքսի պատճառով ձմերուկն ու սեխը պետք է զգուշությամբ օգտագործել ոչ միայն շաքարախտի, այլև ավելորդ քաշի և ճարպակալման դեպքում։ Հակառակ դեպքում, օրական երկու կամ երեք կտոր կարելի է ուտել առողջության համար օգտակար և առանց վախի», - ընդգծել է սննդաբանը։