Նոյեմբերի գալստյան հետ միասին խանութներում հայտնվում է աշնան վերջին միրգը՝ խուրման (լատ. Diospyros)։ Քաղցր կամ տտիպ այս «աստվածների կերակուրը», ինչպես այն թարգմանվում է լատիներենից, իրոք շատ համեղ է և վիտամինների ու միկրոէլեմենտների իսկական շտեմարան է հանդիսանում։ Այն օգտակար է տեսողության, թոքերի, սրտի և երիկամների համար։

Սակայն չնայած բազմաթիվ օգտակար հատկություններին, խուրման կարող է նաև վնասել առողջությանը։ Հատկապես այն դեպքերում, երբ օգտագործվում է ոչ հասուն վիճակում։

info.most.am-ի հետ միասին եկեք պարզենք, թե ինչ վնասակար հատկություններով է օժտված շատերիս համար այսքան սիրելի միրգը։

Առողջության համար խուրմայի վնասակարությունը կապված է ոչ հասուն պտուղներում դաբաղանյութ հանդիսացող տանինի բարձր պարունակությամբ։ Անվանումն առաջացել ա ֆրանսերեն «tanner» բառից, որ թարգմանաբար մաշկի դաբաղում է նշանակում։

Տանինի մեծ չափաբաժինները կարող են բերել մարսողության խանգարումների, լյարդի և երիկամների դիսֆունկցիայի։ Դաբաղաթթվի ավելցուկը խոչընդոտում է օգտակար միներալների յուրացմանը, մասնավորապես՝ երկաթի, որը կարող է սակավարյունության հանգեցնել։

Խուրմա խորհուրդ չի տրվում ուտել.

Աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններ ունեցող մարդկանց։

Խուրմայից լավ կլինի որ հրաժարվեն ենթաստամոքսային գեղձի և տասներկումատնյա աղիքի հիվանդություններ ունեցող մարդիկ։

Մարդիկ, որոնք գիրանալու հակվածություն ունեն, քանի որ խուրման խոչընդոտում է օրգանիզմի ճիշտ նյութափոխանակությանը։

Խուրման նաև հակացուցված է փոքր երեխաներին։

Խուրմայից պետք է զգուշանան նաև հղիներն ու կերակրող մայրերը, քանի որ այն կարող է ալերգիկ ռեակցիաներ առաջացնել։

Յոդի նկատմամբ բարձր զգայունություն ունեցող մարդկանց նույնպես խուրման կարող է ալերգիկ հետևանքների հանգեցնել։

Շաքարախտով հիվանդների մոտ խուրման կարող է կտրուկ բարձրացնել արյան մեջ շաքարի տոկոսը։

Խուրման նաև ճնշում իջեցնող հատկություն ունի։ Այդ պատճառով հիպոտոնիայի հակվածություն ունեցող մարդիկ չպետք է այն օրական 1-2 հատից ավել ուտեն։

Այս ամենը սակայն չի ենթադրում, որ պետք է ընդհանրապես հրաժարվել այս արժեքավոր մրգից։ Պարզապես ամեն լավ բան պետք է չափից մեջ օգտագործել, և չմոռանաք նաև, որ խուրմայի հետ խորհուրդ չի տրվում կաթ խմել։

Նյութը հրապարակման պատրաստեց info.most.am-ը

Աղբյուրը ՝ http://entertrain.1in.am