Տհաճ հոտը բերանի խոռոչում կարող է առաջանալ ամենատարբեր պատճառներով՝ սկսած ուտելիքից, վատ սովորություններից,մինչեւ լնդերի եւ ատամների հիվանդություններ:
Մարդն ուտելիքը մանրացնում է ատամներով, հետեւաբար՝ սուր հոտով մթերքը կարող է լինել բերանի տհաճ հոտիպատճառներից մեկը:
Եթե դուք ամեն օր չեք լվանում Ձեր ատամները, ուտելիքի մնացորդները կարող են մնալ բերանի խոռոչում՝ ատամներիարանքում եւ լեզվի վրա, առաջացնելով բակտերիաներ: Հենց դա էլ հանդիսանում է տհաճ հոտի պատճառ: Ծխախոտը նույնպեսբերանի վատ հոտի «հովանավորներից» է:
Սակայն երբեմն բերանի տհաճ հոտը կարող է վկայել լնդերի հիվանդության կամ կարիեսի մասին: Բերանի խոռոչի չորությունը(քսերոստոմիա) նույնպես կարող է վատ հոտ առաջացնել: Թոքաբորբը, շաքարային դիաբետը, երիկամի հետ կապվածխնդիրները եւս պատասխանատու են բերանի խոռոչի տհաճ հոտի համար:
Բերանի տհաճ հոտից ազատվել կարելի է, եթե Դուք պահպանեք ճիշտ հիգիենա: Ատամները լվանաք օրական երկու անգամ,նաեւ ուտելուց անմիջապես հետո: Այո ՛, այս դեպքում ստիպված եք ատամի խոզանակը եւ մածուկը Ձեզ հետ աշխատավայր կամուսումնական հաստատություն տանել:
Ի դեպ, պետք է նաեւ լվանալ լեզուն, իսկ խոզանակը պետք է թարմացնել երկու կամ երեք ամիսը մեկ, ինչպես նաեւ՝սուրշնչառական հիվանդություններից հետո:
Շատ ջուր խմեք: Դա կապահովի բերանի խոռոչի խոնավությունը, ինչն իր հերթին կնպաստի թարմ շնչառությանը:
Առանց շաքարի մաստակը կամ կոնֆետները, որոնք անանուխ են պարունակում, նույնպես օգնում են պայքարել բերանի խոռոչիտհաճ հոտի դեմ:
Ուշադիր եղեք նաեւ դեղերի նկատմամբ, որոնք խմում եք: Որոշ դեղամիջոցներ կարող են վատ հոտ առաջացնել բերանում:
Եթե ինքնուրույն չի ստացվում ազատվել բերանի տհաճ հոտից, ապա ցանկալի է այցելել ատամնաբույժի: Իսկ ընդհանրապես,տարին գոնե երկու անգամ պետք է ատամնաբույժի մոտ ստուգման գնալ: